Hoe komt een bakfiets tot stand ?
Wij bouwen onze fietsen op ambachtelijke wijze en we doen dit met een goede reden. Wie zich wat verdiept in de aanschaf van een bakfiets voor zakelijk gebruik zal opmerken dat in veel gevallen de basis van de fiets bestaat uit een bakfiets die is ontwikkeld voor licht gebruik, bijvoorbeeld voor het vervoer van de kinderen en de dagelijkse boodschappen. In detail bestaat die bakfiets dan uit 4 wanden van plaatmateriaal die op de hoeken met elkaar verbonden zijn. Voor zakelijk gebruik wordt dan vaak diezelfde basis gebruikt en wordt er een deksel aan toegevoegd. Vanuit het kosten oogpunt is dit prima maar de praktijk leert dat dit geen duurzame oplossingen zijn.
Onze bakfietsen worden op ambachtelijke wijze gebouwd, dat wil zeggen dat wij voor iedere bak eerst een houten frame bouwen en dat het frame daarna wordt voorzien van beplating. De beplating kan bestaan uit watervast verlijmd multiplex of massief hout. In voorkomende gevallen gebruiken wij ook beplating waarvan de kern bestaat uit kunststof afgewerkt met een dunne laag aluminium aan de buitenzijden.
Een houten frame voor de opbouw wordt gemaakt van balkhout, verbindingen worden altijd gemaakt met inkepingen waarna de delen worden verlijmd en geschroefd. Hierdoor ontstaat een zeer solide constructie die goed tegen een stootje kan.
Watervast verlijmde multiplex beplating gemonteerd op het houten frame.
Beplating na de eerste lakbeurt.
Zowel bij het gebruik van Multiplex- als bij massief hout bouwen wij een bak eerst helemaal op, daarna wordt alles weer uit elkaar gehaald en worden alle afzonderlijke delen in de lak of beits gezet. Binnenzijden van alle delen worden 2 x behandeld, alle buitendelen en kopse kanten minimaal 3 x. Na het lakken wordt alles weer gemonteerd. Op deze wijze is de bak uitstekend beschermd tegen het indringen van water en zal de bak bij normaal onderhoud jaren lang mee gaan.